Састанак поверенице Јанковић и европске комесарке Дали

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић састала се са европском комесарком за равноправност Хеленом Дали, са којом је разговарала о поштовању различитости и значају равноправности као темељу сваког демократског друштва.

На састанку је било речи о достигнутим стандардима у области заштите људских права и значају равноправности, који представљају вредности заједничке свим европским друштвима, и важне су за процес приступања Србије ЕУ. Једна од тема била је и дискриминација којој су изложени припадници ЛГБТИQ+ заједнице, а фокус је био и на питањима родне равноправности и значају учешћа жена у политичком, друштвеном и јавном животу.

– Дискриминација на основу пола, као и сексуалне оријентације је нажалост и даље веома присутна, иако се много тога у протеклих 10 година променило на боље. Друштво је делимично сазрело и постоји спремност да се о проблемима ЛГБТИQ+ заједнице разговара, али нажалост хомофобија и трансфобија су дубоко укорењене. Током прошле године је било више таквих примера поводом којих је Повереник донео мишљења. Веома ми је жао што је одржавање овогодишњег Европрајда изазвало оволике тензије – изјавила је Бранкица Јанковић и додала да све што се дешава показује колико је борба за људска права важна и да у континуитету треба радити на упознавању, толеранцији и констатнтној едукацији како страх од различитости не би постао главни кочничар у томе да на људе око себе гледамо пре свега као на људе без обзира на њихов пол, године, сексуалну оријентацију, боју коже или верску припадност.

Европска комесарка је истакла велики допринос и улогу институције за заштиту равноправности која је посвећена јачању људских права, владавине права и даљем развоју демократског и толерантног друштва. Европска комисија тренутно припрема законски предлог о стандардима за тела надлежна за равноправност, који се очекује током јесени.

Повереница и Јанковић и комесарка Дали су се сагласиле о неопходности даљег оснаживања капацитета институције, а на састанку је било речи о будућим активностима и заједничким пројектима у различитим областима, у циљу унапређења равноправности.

Print Friendly, PDF & Email
back to top