Састанак поверенице Јанковић са албанским повереником Робертом Гајдом

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић састала се са албанским повереником за заштиту од дискриминације Робертом Гајдом који је дошао у узвратну билатералну посету. Састанак је одржан након што су заједно, у оквиру Међународне конференције о људским правима учествовали на панелу „Западни Балкан у односу на ЕУ: Начини борбе против дискриминације кроз институционалне механизме”.

Повереница Јанковић и повереник Гајда разговарали су о свим питањима у области заштите и унапређења људских и мањинских права и слобода, са посебним акцентом на томе  да ли се институције  других  европских земаља баве  борбом против дискриминацијом другачије од оних на Балкану, које су разлике у погледу правних и практичних механизама које ове земље користе, а размењена су и практична искуства у раду две институције.

У разговору је  закључено да су питања људских права изузетно важна и подједнако осетљива за читав Западни Балкан, што се види и кроз тензије које прате организацију овогодишњег Европрајда у Београду. Повереници су се сложили да заштита права ЛГБТ заједнице није идеална ни у развијеним демократским друштвима ЕУ, али да  се континуирано праве помаци  у  нашем региону по овом питању.

Сличан закључак донет је на панелу на којем су поред Јанковић и Гајде учествовале и њихове  колегае из Словеније и Црне Горе. Закључили су  да је променити законе јако изазован посао, али променити културне обрасце је више од изазова. То захтева континуирани и посвећени рад и савезништва на свим нивоима и са свим друштвеним актерима, како у цивилном друштву тако и државним институцијама.

Print Friendly, PDF & Email
back to top