Састанак поверенице и Коалиције против дискриминације

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић састала се са представницама и представницима 10 организација цивилног друштва, чланица Коалиције против дискриминације и Коалиције за притсуп правди. У просторијама Фонда за хуманитарно право у Београду разговарало се о заједничкој сарадњи.

Током састанка, између осталог је било речи о томе да би основни модел будуће сарадње могла бити заједничка јавна слушања у Скупштини Србије о проблемима дискриминисаних група у Србији. Заједничким организвањем јавних слушања скренула би се пажња и понудила решења за превазилажење системских проблема у вези са дискриминацијом. Међу темама које би биле предмет јавних слушања су наведени правни положај миграната у Србији, правни положај особа са менталним инвалидитетом, говор мржње и дискриминација у медијима, положај Рома са акцентом на дискриминицију ромске деце у погледу добијања личних докумената, сервиси подршке и афирмативне мере за особе са инвалидитетом. Међу новим законским решењима која би била разматрана кроз јавна слушања предложени су Закон о принудним исељењима, Закон о регистрованм истополним партнерствима, Модел закона о родном идентитету, Закон о слободи окупљања, Закон о бесплатној правној помоћи, Закон о цивилним жртвама рата (измене Закона о правима цивилних инвалда рата).

У раду састанка са повереницом су учествовали представници Центра за унапређивање правних студија, Civil Right Defenders, Praxis, Регионалног центра за мањине, Лабрис – организације за лезбејска људска права, Gayten ЛГБТ, Удружења студената са хендикепом, Иницијативе младих за људска права, CHRIS – мреже одбора за људска права и Фонда за хуманитарно право.

Print Friendly, PDF & Email
back to top