Сaoпштeњe пoвoдoм Meђунaрoднoг дaнa жeнa

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честита свим женама у Србији Међународни празник жена, уз подсећање да, упркос позитивним помацима, жене у нашем друштву и даље нису равноправне у бројним сегментима друштвеног живота.
Дискриминација жена најочигледнија је на тржишту рада, у области здравства и због породичног и брачног статуса. У посебно неповољном положају су жене приликом запошљавања, труднице и породиље, као и жене из маргинализованих група које су изложене ризику од вишеструке дискриминације: Ромкиње, жене са инвалидитетом, старије жене из руралних подручја. Забрињава податак да је у прва два месеца ове године шест жена убијено у породичном и партнерском насиљу, које представља најдрастичнији вид кршења женских људских права.

 

Према броју поднетих притужби Поверенику за заштиту равноправности, пол као основ за дискриминацију и даље је у врху, а резултати последњег истраживања о односу грађана и грађанки према дискриминацији, показују да су жене и даље једна од најдискриминисанијих популација у Србији.
Због свега овога, Дан жена је још једна прилика за подсећање да сви заједно морамо уложити напор у циљу постизања истинске родне равноправности у нашем друштву, јер само тако можемо да изградимо праведнију и бољу заједницу у којој су сви њени чланови и чланице равноправни.

Brankica portret
Print Friendly, PDF & Email
back to top