Упoзoрeњe зa jaвнoст пoвoдoм сeксистичких изjaвa Душaнa Maрићa

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић најоштрије осуђује сексистичке и мизогене изјаве и ставове Душана Марића, колумнисте недељника Афера.

Дневни лист Курир пренео је делове текста „За 10 година српски гинеколози убили град величине Београда“ Душана Марића, који је објавио недељник Афера, где аутор оптужује жене да „користе мушкарце за секс и/или материјалне ствари“ и да не желе децу уз изговор тешке економске ситуације.

Узимајући у обзир да су жене у великој мери изложене дискриминацији, да се суочавају са препрекама у готово свим сегментима живота, поготово у области рада и запошљавања, овакве изјаве су недопустиве, али у нашем јавном простору и даље честе и типичне. Сви учесници јавног и политичког живота морају да буду додатно одговорни за сваку реч коју износе у јавност, те је неопходно да покажу највиши степен одговорности како би се спречила и смањила дискриминација жена и разграђивали родни стереотипи и предрасуде.

Повереница је крајем прошле године већ упозоравала јавност због дискриминаторних и сексистичких текстова Душана Марића у којем је минимализовао и релативизовао проблем партнерског насиља наводима да жене „лажно пријављују насиље“ и то у тренутку када из године у годину имамо све већи број случајева родно заснованог насиља са смртним исходима.

 

Фoтo: Meдиja цeнтaр Бeoгрaд

bj
Print Friendly, PDF & Email
back to top