Саопштење поводом Међународног дана старијих особа

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честита свим нашим старијим грађанима и грађанкама 1. октобар – Међународни дан старијих особа.

Повереница подсећа да се скоро 10 одсто притужби које су прошле године стигле Повернику за заштиту равноправности односе на дискриминацију на основу година старости и то највише у области рада и запошљавања, у поступцима пред органима јавне власти, затим у области образовања и стручног усавршавања, као и пружања здравствених услуга.

Статистика, наравно, не одражава реално стање ствари јер је дискриминација старијих још увек табу тема у нашем друштву, напомиње повереница Јанковић и додаје да је ова друштвена појава најчешће последица незнања или пропуста у васпитању.

Скоро 1.300.000 људи у Србији старије је од 65 година. Ова чињеница чини нас додатно одговорним да стварамо толерантно друштво које ће старијима обезбедити достојанствен живот. Ефикасна борба против дискриминације и насиља, као и међугенерацијска солидарност нису само обавеза, него морални императив у сваком одговорном друштву, закљјучује повереница.

 

upozorenje-povodom-napada-na-paratekvondistu
Print Friendly, PDF & Email
back to top