Повереница: Спора промена односа према особама оболелим од АИДС-а

У Србији је и даље присутна дискриминација особа које живе са ХИВ-ом и АИДС-ом, а последње истраживањe које је Повереник спровео о ставу медија о дискриминацији показује да и даље постоји социјална дистанца према овим нашим грађанима и грађанкама, изјавила је, поводом обележавања 1. децембра, Светског дана борбе против АИДС-а, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Особе које живе са ХИВ/АИДС-ом у Србији изложене су дискриминаторним поступањима у различитим сферама друштвеног живота, почев од реакција околине и породице до сфере рада и запошљавања, рекла је Јанковић. Она је оценила да се с обзиром на налазе поновљених ситуационих тестирања може рећи да има благих помака, јер је уочено да је смањен дискриминаторни однос према особама које живе са ХИВ/АИДС-ом. Потребна је константна едукација здравствених и социјалних радника, и свих грађанки и грађана, са акцентом на младе, нагласила је повереница.

Неопходно је  предузимати све расположиве мере како би се припадницима ове рањиве друштвене групе пружила једнака права на здравствену и социјалну заштиту, образовање, запослење и достојанствен живот. Не смемо дозволити да, због незнања и недовољне информисаности, ове особе живе у страху, одбачене од околине, закључује повереница Јанковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top