Повереница се састала са члановима УО Савета за штампу и Комисије за жалбе

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић састала се са члановима Управног одбора Савета за штампу и Комисије за жалбе.

Повереница је истакла важну улогу медија у изградњи отвореног и толерантног друштва, без дискриминације и значај поштовања Кодекса новинара Србије приликом извештавања о врло осетљивим темама као што су родно засновано насиље, проблеми са којима се суочавају особе са инвалидитетом, ЛГБТ популација, положај националних мањина…

Чланови и чланице Управног одбора и Комисије за жалбе обавестили су повереницу о раду Савета за штампу у претходних годину дана, истичући да се у том периоду повећао број поднетих жалби због кршења Кодекса новинара Србије што је резултат све веће таблоидизације медија и непоштовања основних правила професије и етичких норми.

Сви учесници и учеснице састанка сагласили су се да је приметно урушавање културе говора у јавном дискурсу, па и у медијима и да је неопходно да свако у свом домену правовремено реагује механизмима који им стоје на располагању.

Договорен је наставак и унапређивање сарадње, пре свега код предмета које подносиоци истовремено упућују и Савету за штампу и Поверенику, с обзиром да Кодекс новинара Србије садржи неколико тачака који се директно односе на забрану дискриминације.

Састанку су присуствовали генерална секретарка Савета за штампу Гордана Новаковић, чланови Управног одбора Славиша Лекић, Зорица Вишњић, Зоран Секулић и Стеван Ристић, као и чланови Комисије за жалбе Владо Мареш, Петар Јеремић и Вера Дидановић. Из институције Повереника, поред поверенице, састанку су присуствовалe виша саветница Тијана Милошевић и саветница Тамара Влашкалин.

Print Friendly, PDF & Email
back to top