ПОВЕРЕНИЦА НА СКУПУ О РОДНО ЗАСНОВАНОМ НАСИЉУ

За нешто више од недељу дана, у Србији су у партнерском и породичном насиљу убијене две жене – прва у Неготину а друга у Бачкој Паланци, док су у Белој Цркви тешко повређене жена и ћерка које су већ биле склоњене у сигурну кућу, а сви ови трагични случајеви догодили су се на улици и наочиглед пролазника, изјавила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на конференцији „Злоупотреба ватреног оружја и родно засновано насиље“ који је организовао Центар за истраживање јавних политика.

“Због поменутих трагичних догађаја, морам, нажалост, да и на овом скупу апелујем на пуну примену новог Закона о спречавању насиља у породици који је ступио на снагу почетком месеца. У исто време, од кључне важности је ефикасно поступање свих органа у ланцу заштите, али и њихова правовремена реакција, јер не смемо дозволити жртве због пропуста у систему”, истакла је повереница. Она је такође нагласила важност укључивања већег броја мушкараца у теме које се односе на родно засновано насиље, али и интегрисање родне перспективе и проблема о коме говоримо, у одређене аспекте Стратегије културног развоја Србије.

Извршна директорка Центра Тања Јакоби истакла је неоходност превенције злоупотребе оружја за спречавање убистава жена у случајевима родно заснованог насиља, док је Данијела Спасић представила резултате истраживања. На конференцији су, поред осталих, учествовали и народна посланица Гордана Чомић, помоћник начелника управе за управне послове МУП-а Србије Миљко Симовић, специјални саветник за мере изградње поверења и безбедности у Мисији ОЕБС-а Владимир Биланџић и Драган Обрадовић из Националне асоцијације за оружје Србије.

Print Friendly, PDF & Email
back to top