Повереница на скупу „И радничка права су људска права“

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на округлом столу „И радничка права су људска права“ посвећеном обележавању 10. децембра, Међународног дана људских права.

Округли сто организовала је Асоцијација слободних и независних синдиката са циљем да се на Међународни дан људских права укаже да поред родних, мањинских, избегличких… постоје и права милиона запослених који имају права на елементарну правну заштиту и сигурност, достојанство рада и личности, синдикално организовање, право на елементарне економске, социјалне и друштвене вредности.

Повереница Јанковић је рекла да је област рада једна од области у којима је дискриминација најзаступљенија. Свака трећа притужба Поверенику за заштиту равноправности односи се управо на повреду права на рад и права из радног односа. Она је навела и да није знатан број притужби које су поднете а које за основ дискриминације имају чланство у синдикатима и синдикално организовање, и зато је позвала синдикате да се чешће обраћају Поверенику.

„Само човек, грађанин који је економски независтан, може у потпуности уживати и остала гарантована права. Зато, право на рад као стандард људских права досеже много даље од пуког преживљавања. Достојанствен рад је уско повезан са самопоштовањем, самоостварењем, а тиме и са људским достојанством“, закључила је повереница Бранкица Јанковић обраћајући се пред великим бројем окупљених на скупу у Сава центру.

Print Friendly, PDF & Email
back to top