ПОВЕРЕНИЦА НА РЕГИОНАЛНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ У САРАЈЕВУ

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учестововала је на регионалној конференцији „Спровођење Истанбулске конвенције Савета Европе – изазови и наредни кораци“ коју је у Сарајеву организовало министарство за Људска права и избеглице БиХ и Агенција за равноправност сполова БиХ.

Повереница је у свом обраћању подсетила да је Србија била међу првим земЉама које су ратификовале овај документ и истакла да су измене и допуне Кривичног законика, значајно допринеле усклађивању са стандардима Истанбулске конвенције.

Уз подсећање да је поступЉено по препоруци Повереника за заштиту равноправности и да је правни оквир усаглашен доношењем Закона о спречавању насиЉа у породици, повереница Јанковић нагласила је значај хитних мера које су, упркос бројним изазовима, велики помак у заштити од насиЉа. Такође, повереница је истакла значај даЉег напретка културе и промена у јавном дискурсу о улози жена и мушкараца у данашњем друштву.

Имајући у виду да је пол већ неколико година један од најчешћих основа због којег грађани и грађанке Србије подносе притужбе нашој институцији, Повереник за заштиту равноправности, као централни државни орган за сузбијање свих облика дискриминације, реализовао је бројне активности на превенцији и заштити од родне дискриминације и родно заснованог насиЉа, како кроз бројне едукације и одржане обуке здравственим, социјалним радницима, полицији, судијама, тако и препорукама мера, упозорењима јавности о најчешћим, типичним и тешким случајевима дискриминације и на разне друге начине, истакла је повереница.

Сви учесници и учеснице конференције нагласили су улогу и значај регионалне сарадње која је веома добра, траје дуго и континуирано, а резултати те сарадње видЉиви су у свим земЉама региона.

Регионалну конференцију отворила је директорка Агенције за равноправност сполова БиХ Самра Филиповић-Хаџиабдић, а поред поверенице Бранкице Јанковић, говорили су директор  канцеларије УН Wоман БиХ Дејвид Даундерс, директор УСАИД-а у БиХ Питер Дафи, заменик шефа уреда Савета Европе Тони Павлоски, амбасадор Шведске у Сарајеву Андерс Хагелберг, затим државна секретарка у Министарству за рад, запошЉавање, борачка и социјална питања Републике Србије Стана Божовић, као и представници из Црне Горе, Македоније и други.

Print Friendly, PDF & Email
back to top