ПОВЕРЕНИЦА НА ОТВАРАЊУ ЦЕНТРА ЗА ПРУЖАЊЕ НЕГЕ У ЗАЈЕДНИЦИ У ПИРОТУ

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић присуствовала је свечаном отварању центра за пружање неге у заједници у Пироту, у оквиру пројекта „Иновативне услуге за старије у локалној заједници који спроводи Црвени крст Србије уз партнере из Црне Горе и Аустрије, а уз подршку Европске уније.

Јанковић је нагласила да је унапређење услуга у заједници, укључујући и дуготрајну негу, формалну подршку и неформалне неговатеље, најефикаснији начин да се одговори на изазове у вези са пружањем неге која треба свима да буде доступна, одржива и квалитетна, да бисмо имали достојанствен живот без дискриминације у старости. Она је такође истакла значај дигиталне укључености за смањивање дискриминације и бољу повезаност међу генерацијама. У исто време, коришћење различитих метода и алатки, попут когнитивних вежби на таблетима, начин је за успоравање деменције која постаје једна од чешћих болести данашњице и изазов за старије грађане и њихове породице, указала је повереница. Она је подсетила и да је овим проблемима нарочита пажња посвећена у Посебном извештају о дискриминацији старијих, који је представљен у Народној скупштини прошле године.

На отварању су говорили и државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Сретен Селаковић, представница Црвеног крста Србије Наташа Тодоровић и директорка Центра за социјални рад Пирот Марија Васић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top