ПОВЕРЕНИЦА НА НАЦИОНАЛНОМ ДИЈАЛОГУ О СТАРЕЊУ И ЕЈЏИЗМУ

Положај старијих грађана у свим друштвима па и у Србији, сложен је и у многим сегментима неповољан, али ређе се обраћају надлежнима, јер многи сматрају да им управо такав положај неминовно припада, изјавила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на регионалном представљању првог Глобалног извештаја УН о ејџизму и Националном дијалогу о старењу и ејџизму.

Она је истакла да томе доприноси чест приказ најстаријих као терета за друштво. Недопустиво је о петини популације говорити само из позиције проблема, и зЗбог тога је нарочито важно радити пуној примени свих права, нарочито у доба константне претње од новог и свеприсутнијег облика дигиталне дискриминације и искључености, нагласила је Јанковић.

Национални дијалог о ејџизму организовали су Популациони фонд Уједињених нација, министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог и Повереник за заштиту равноправности, а међу говорницима су били министри Гордана Чомић и Ратко Дмитровић, регионална директорка УНФПА Алана Армитаж, председник Црвеног крста Србије Драган Радовановић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић, председница удружења Амити Надежда Сатарић и други.

ПОЗИВ НА АКЦИЈУ ЗА ЗАУСТАВЉАЊЕ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ СТАРИЈИХ ОСОБА У СРБИЈИ

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top