Повереница на конференцији „Поново снажна и важна“ у Чачку

Свака активност у циљу повећања запошљивости и запошљавања жена, нарочито старијих од 45 година, заслужује снажну подршку. Жене су на тржишту рада у неповољнијем положају од мушкараца и често су изложене вишеструкој дискриминацији, а нарочито ако су међу онима које тржиште рада види као старије, недовољно продуктивне и неспремне за нова знања, што је само један од укорењених стереотипа. Напротив, то су жене са пуно знања, вештина и спремности да одговоре на многе изазове, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић у Чачку на завршној кoнфeрeнциjи пројекта „Поново снажна и важна“, кoју је организовало Удружење „Ларис“ из тог града.

О положају жена на тржишту рада, а посебно оних старијих од 45, говоре и подаци Националне службе за запошљавање према којима само та група не бележи пад незапослености.  Укупан број незапослених у априлу 2022. мањи је за око 20 процената од броја незапсолених у априлу 2019. године,  али је број незапсолених жена старијих од 45 и даље је исти – 125 хиљада, истакла је повереница.

Организација обука, подршка у набавци опреме за покретање бизниса, умрежавање пољопривредница или предузетница су конкретне активности које доводе до запошљавања и самозапошљавања жена које на тржишту имају мање шанси, поручила је Јанковић.  Зато су активности попут ових које чачанско удружење „Ларис“ спроводи заједно са удружењем „Путоказ“ из Крагујевца и удружењем „Евгенија“ из Јежевице, веома значајне. На конференцији у Чачку уручени су уговори о додели опреме учесницама пројекта финансира Европска Унија.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top