Јачање политичког учешћа особа са инвалидитетом у Србији

Према броју поднетих притужби Поверенику за заштиту равноправности током прошле године, најчешћи основи дискриминације били су инвалидитет и пол. То нам показује да још увек живимо у друштву пуном препрека са којима се суочавају наши грађани и грађанке са инвалидитетом, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на националној конференцији “Јачање политичког учешћа особа са инвалидитетом у Србији”.

Она је нагласила да Србија има добар законодавни оквир, али да је најважнија пуна примена свих закона и прописа, као и рад на даљем унапређењу положаја особа са инвалидитетом и додала да је институција Повереника пажљиво пратила рад Републичке изборне комисије по питању обезбеђивања једнаких могућности изласка на изборе и да је што пре неопходно обезбедити да сва гласачка места у земљи буду приступачна.

Повереница је нагласила и да Закон о кретању уз помоћ пса водича, иако постоји, није у пуној примени због недостатка обука.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић истакла је да у Србији живи око 800.000 грађана и грађанки са инвалидитетом и да је неопходно да се обезбеде сви услови како би ови људи равноправно учествовали у свим сферама живота, па и у политици.

Гордана Рајков, директорка пројекта представила је слику политичког учешћа особа са инвалидитетом у Србији, нагласила напретке који су постигнути претходних година и закључила да ће потпуни успех бити ако на сваким наредним изборима видимо све више особа са инвалидитетом међу кандидатима и изабраним представницима, али и на бирачким местима на дан гласања.

Министарка за државну управу и локалну самоуправу Ана Брнабић осврнула се на проблеме са којима се суочавају особе са инвалидитетом у области за које је надлежно министарство које води и истакла значај програма обука о препознавању дискриминације за локалне самоуправе које Министарство спроводи у сарадњи са Повереником за заштиту равноправности и Сталном конференцијом општина и градова.

О учешћу особа са инвалидитетом на изборима у САД говорио је амбасадор Кајл Скот који је закључио да је за успешну демократију сваки глас битан, посебно они гласови који се слабије чују.

Владимир Димитријевић, председник Републичке изборне комисије указао је да особе са инвалидитетом „традиционално ретко учествују у политичком животу и у изборном процесу“, те је неопходно сагледати све проблеме и у довољној мери информисати припаднике ове популације о њиховим правима и како да их остваре.

О изазовима са којима се суочавају жене и девојчице са инвалидитетом, посебно о вишеструкој дискриминацији ове маргинализоване групе, говорила је шефица канцеларије УН Wомен у Србији Милана Рикановић.

 

osi
Print Friendly, PDF & Email
back to top