ПОКРЕНУТА СТРАТЕШКА ПАРНИЦА ЗБОГ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ ТРУДНИЦЕ

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић покренула је стратешку парницу за заштиту од дискриминације пред Вишим судом у Београду уз сагласност Снежане Пешовић, због дискриминације на основу пола и породичног статуса. Тужбом је поред утврђивања дискриминације и тражења да се отклоне последице дискриминаторског поступања тражено од суда да донесе привремену меру у циљу хитне забране дискриминације и спречавања последица оваквог поступања према запосленој због трудноће и породиљског одсуства.

Овај случај је стратешки важан с обзиром да је дискриминација жена због трудноће и породиљског одсуства недопустива и да још увек представља честу дискриминацију на тржишту рада, којој смо посебно посвећени. Истог дана по објављивању прилога на РТС-у посетили смо Снежану Пешовић која нам је дала сагласност да је заступамо, након чега смо приступили детаљној анализи и прикупљању доказа у циљу подношења тужбе, истакла је повереница Јанковић.

И овај последњи случај је још једном потврдио колико су медији важан партнер и да праћењем и објављивањем оваквих појединачних животних случајева доприносе смањењу дискриминације и спречавању дискриминаторског понашања појединих послодаваца. Држава има механизме за спречавање оваквог понашања због чега верујем да ће овај пример охрабрити жене да се обрате нашој институцији и затраже заштиту, закључила је повереница.

Print Friendly, PDF & Email
back to top