Подршка Женској парламентарној мрежи

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је данас у раду треће Националне конференције Женске парламентарне мреже на којој су представљени резултати рада овог тела, облици сарадње са покрајинским и локалним механизмима за родну равноправност, као и планови даљег умрежавања и сарадње.

Обраћајући се присутнима, повереница је нагласила значај повећања заступљености жена на свим нивоима одлучивања и подсетила да већину бирачког тела у Србији чине управо жене.

„Жене чине већину у скупштинским одборима која се баве људским и мањинским правима, културом и информисањем, правима детета, спољним пословима. У изразитој су мањини у одборима за безбедност, финансије, дијаспору, пољопривреду, шумарство и водопривреду. Ове чињенице потврђују да се још увек нисмо изборили са стереотипима“, рекла је Бранкица Јанковић.

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић истакла је значај Женске парламентарне мреже у процесу јачања родне равноправности и додала да једнака права не значе и једнак положај. Зато је неопходно подстицање жена да учествују у политичком животу где се доносе кључне одлуке. Она је поновила да је неопходно веће учешће жена у сектору безбедности и економије.

Током обраћања говорници су закључили да је неопходно наставити процес интеграције жена у политичке активности у локалним срединама, пре свега када говоримо о припадницама мањинских група. Такође је истакнуто да положај жена одражава и њихова слика у медијима који обилују текстовима у којима је фокус на физичком изгледу, а не на професионалним компетенцијама.

„Женска парламентарна мрежа је својим радом привукла медијску пажњу јер се деловало изузетно ефикасно. Зато је нужно дати сву подршку овом телу“, закључила је повереница Јанковић.

Женској парламентарној мрежи обратила се саветница потпредседнице Владе за област родне равноправности Бранка Драшковић која је отворила тему родно одговорног буџетирања. У име ОЕБС-а, партнера пројекта, присутне је поздравио заменик шефа мисије ОЕБС-а у Србији Мајкл Ујехара.

Print Friendly, PDF & Email
back to top