Почело IV Национално такмичење у симулацији суђења „Осуди дискриминацију“

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић отворила је IV Национално такмичење у симулацији суђења у области заштите од дискриминације – Moot Court.

Нема дилеме да је данас најскупље знање и зато ово такмичење сматрамо изузетно важним, поготово за вас младе. Потребно нам је више  правника и правница који могу да се укључе у процес изградње антидискриминационе правне праксе, али и процес изградње бољег друштва у коме желимо да живимо, које захтева поштовање права на равноправност, нагласила je повереница Јанковић.

Уз наду да ће такмичење бити мотивишуће свим учесницима и учесницама, повереница је изразила очекивање да ће управо овакве активности допринети стварању нових генерација спремнијих да се ухвате у коштац са изазовом дискриминације и које могу да пресуђују, да једнога дана раде у Поверенику за заштиту равноправности или на било ком другом месту које се бави заштитом људских права.

Повереница се захвалила судијама и суткињама који учествују у симулацији суђења, Управном суду који је организатору ставио на располагање своје просторије и Фондацији за отворено друштво која је обезбедила финансијска средства за реализацију овог пројекта. Међу овогодишњим судијама на моот цоурту су, поред осталих, Боса Ненадић, Вида Петровић Шкеро, Небојша Ђуричић, Лидија Ђукић, Ненад Вујић, Весна Петровић и други.

Учесницима се обратила и преставница Управног Суда Душица Маринковић која је изразила наду да ће студентима и студенткињама ово такмичење помоћи да на најбољи начин, кроз практичну обуку припреме за свој будући позив и сагледају не само могућности са којима се сусрећу судије у судници, већ и сва искушења и тешкоће у примени права у овој области.
Након свечаног отварања, такмичење је почело у више судница истовремено, а победници ће бити проглашени на крају другог, финалног дана.

Почело IV Национално такмичење у симулацији суђења „Осуди дискриминацију“
Print Friendly, PDF & Email
back to top