Обележен Светски дан становништва

Поводом Светског дана становништва, 10. јула на платоу испред Филозофског факултета у Београду, представљен је пројекат Савета Европе “Жива библиотека”, који у Србији спроводи Повереник за заштиту равноправности. Реч је о специфичном пројекту у коме су књиге заправо живи људи, пажљиво одабрани из друштвених група према којима често судимо на основу дубоко уврежених предрасуда и негативних “стереотипа”. Циљ је да што више људи, из “прве руке” чује аутентичне животне приче оних који су другачији. Разбијање негативних стереотипа и предрасуда је основни услов за смањење дискриминације, што у коначном води стварању услова за квалитетнији живот, боље разумевање и међусобно поштовање.

“Србија је трећа по демографској старости у Европи и изазов старења је један од најкомплекснијих са којим се држава сусреће. Ове године после дужег периода имамо више рођених беба, што је разлог за радост, али не и за оптимизам. Проблем је препознат и држава је усвојила пакет мера популационе политике. Међутим, оне не би требале да буду фокусиране само на финансијску подршку, која јесте јако важна, али не и пресудна. Није довољно радити само на повећању броја деце, већ на бољем управљању миграцијама. Само кроз добар систем образовања, социјалне и здравствене заштите, бољу економију и стабилност уз јаке институције и једнаке шансе могу се створити предуслови како би пре свега млади желили да остану у Србији – рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и додала да мере популационе политике не дају резултате одмах, већ тек за две до три деценије.

Светски дан становништва, као и 25 година од Међународне конференције о становништву и развоју ове године заједно са Повереником за заштиту равноправности обележавају и Популациони фонд Уједињених нацију у Србији и Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику. Пратећа активност догађаја је осликавање платна порукама које ће бити ‘послате у свет’ путем друштвених мрежа, као симболично повезивање грађана Србије са другим деловима планете.

Print Friendly, PDF & Email
back to top