Грађани верују Поверенику за заштиту равноправности и полицији у борби против дискриминације

Овогодишње истраживање „Однос грађана и грађанки према дискриминацији у Србији“ показује да постоји позитиван помак у односу на 2013. годину и да је двоструко повећан број грађана и грађанки који би се обратили институцијама државе у случају да доживе дискриминацију (63 одсто испитаника/ца). Највише је повећана видљивост, али и поверење у институцију Повереника за заштиту равноправности коме би се обратило 18 одсто грађана, за разлику од 2013. године када је, на основу истраживања, на то било спремно само 2 одсто грађана. Поверење у полицију такође расте.

Ово истраживање је важно зато што тако можемо да сазнамо шта мисле наше грађанке и грађани, како виде институцију Повереника и какав је ефекат нашег рада. Кроз детаље можемо видети да ли смо на правом путу – како грађани перципирају нашу институцију и колико бројне активности које спроводимо имају утицаја, а ту пре свега мислимо на обуке намењене запосленима у полицији и органима судске власти, изјавила је повереница Јанковић отварајући скуп на којем је представљено истраживање.

Ивана Крстић, професорка Правног факултета у Београду и главна истраживачица пројекта је детаљно представила резултате истраживања и истакла да се Роми, припадници ЛГБТ популације и сиромашни сматрају највише изложеним дискриминацији, и то, пре свега, у области рада и запошљавања.

Она је додала да грађани сматрају да је дискриминација распрострањена на истом нивоу као и пре три године, као и број оних који сматрају да је дискриминација прихватљива за неке групе. Највећа социјална дистанца постоји према припадницима ЛГБТ популације, Албанцима и мигрантима.

Истраживање показује да је неопходно наставити са активностима које су усмерене на повећање видљивости Повереника за заштиту равноправности, паралелно са интензивнијим информисањем становништва о томе шта је дискриминација и како је препознати. Посебно је потребно обратити пажњу на младе који нису довољно упознати са појмом дискриминације и реаговањем на њу, као и на друштвене групе које су подложне дискриминацији, рекла је професорка Крстић и додала да сарадња са медијима и наставак едукације новинара остају приоритети у области борбе против дискриминације.

На скупу су говорили и Владимир Пејић, директор агенције Фактор Плус и социолог Градимир Зајић.

Истраживање је део ИПА твининг пројекта Европске уније који има за циљ пуну заштиту равноправности и постизање нулте толеранције на дискриминацију, кроз ојачавање и примену законодавног оквира у области људских права и мањина. Истраживање које је радила агенција Фактор плус спроведено је током јуна 2016. у организацији Повереника за заштиту равноправности, као треће по реду од почетка рада институције.

Грађани верују Поверенику за заштиту равноправности и полицији у борби против дискриминације
Print Friendly, PDF & Email
back to top