Упозорење за јавност поводом најаве оснивања Државног савета за борбу за смањење абортуса

Поводом најаве оснивања Државног савета за борбу за смањење абортуса, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић указује на чланове 44. и 63. Устава Републике Србије. Према Уставу, свако има право да слободно одлучи о рађању деце. Иако Република Србија, подстиче родитеље да се одлуче на рађање, и не оспоравајући чињеницу да је наталитет у нашој држави годинама у опадању, формирањe оваквог тела под оваквим називом, у најављеном саставу, не сме довести до оспоравања права жена на абортус.

Држава треба да брине о репродуктивном здрављу жена и да кроз едукацију деце и младих подиже свест о превенцији и планирању породице, а то је задатак и здравствених установа у оквиру постојећих cаветовалишта у домовима здравља широм Србије.

Репродуктивна права и слободе спадају у корпус људских права која ни у ком случају не смеју бити доведена у питање, а креирање популационе политике је једна од значајних политика која треба да обухвата и жене и мушкарце равноправно, закључује повереница Јанковић.

brankica jankovic opsta
Print Friendly, PDF & Email
back to top