Аустријски омбудсман Ервин Бухингер у посети Поверенику за заштиту равноправности

Аустријски омбудсман за особе за инвалидитетом Ервин Бухингер састао се у Београду са повереницом за заштиту равноправности Бранкицом Јанковић. Они су разговарали о положају особа са инвалидитеом у Србији и Аустрији, и разменили искуства које обе земље предузимају на унапређењу њиховог положаја.

Повереница Јанковић је омудсману Бухингеру предочила податке о дискриминацији особа са инвалидитетом у Србији, притужбама које Повереник за заштиту равноправности по том основу добија, као и активности које су предузете на унапређењу њиховог положаја. Разговарало се и о инклузији деце са инвалидитетом пошто је омбудсман Бухингер навео да се и у Аустрији као и у Србији суочавају са истим  проблемима – слабијом видљивошћу и укљученошћу у систем. Било је речи и о изазавоима инклузивног образовања с обзиром на то да у Аустрији и даље високи проценат деце са инвалидитетом иде у посебне школе. Повереница је истакла да особе са инвалидитетом у Србији имају озбиљне проблеме са запошљавањем као и кретањем јер постоји много архитектонских баријера. Тема састанка био је и положај старијих у обе земље, а повереница је истакла да су у Србији старије особе са инвалидитетом једна од најугроженијих и вишеструко дискриминисаних група. Такође је било речи о значају да се у Србији уради анализа потреба у оквиру процеса реформе третмана старијих особа у институцијама социјалне заштите, за шта може бити врло важно искуство Аустрије.

Разговорима се придружио и председник Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић који је омудсману Еврину Бухингеру пренео искуства рада овог скупштинског тела, а говорио је и о утицају скупштинских одбора и сарадњи са независним институцијама.

Print Friendly, PDF & Email
back to top