„Жива библиотека“ на Сајму књига

„Не цени књигу по корицама – ЖИВА БИБЛИОТЕКА“, назив је заједничког пројекта који је свечано отворен на Сајму књига. Циљ је промовисање људских права и равноправности, где је свака особа из угрожене/мањинске групе „књига“ која кроз директну интеракцију са читаоцем/читатељком преноси своја искуства и проблеме који су изазвани дискриминацијом у свакодневном животу. На отварању су говориле Антје Ротемунд, шефица мисије Савета Европе, Невена Петрушић, повереница за заштиту равноправности и Душица Попадић, директорка Инцест траума центра. У наставку можете прочитати цело обраћање поверенице:

„Велика ми је част што сам данас овде са вама на промоцији „Живе библиотеке“, једног сјајног иновативног подухвата који ће, сигурна сам, многим људима помоћи да науче како је лако бити толерантан, како се лако може поштовати право сваке особе да буде то што јесте и да је, управо таква каква јесте, једнако вредна сваког поштовања и уважавања.

По чему се овај подухват разликује од других? По томе што људима нуди јединствену прилику и јединствен начин за превазилажење сопствених стереотипа и предрасуда – кроз сусрет и разговор са онима који су другачији, који се по некој својој особености разликују од већине. А то је најбољи пут да променимо лични став према онима које често игноришемо, осуђујемо, па чак и мрзимо, само зато што се нисмо потрудили да их упознамо.

Дугујемо велику захвалност Савету Европе у Србији за ову велику могућност коју нам је пружио. Они су схватили да су се људи помало заситили књига, брошура, дефиниција. Зато су понудили људима један потпуно нови начин учења за живот у демократском друштву равноправних људи – понудили су живу реч и аутентичну причу оних који се свакога дана сусрећу са неправдом, дискриминацијом, понижавањем, само зато што се разликују од већине.

Жива библиотека је намењена људима отвореног ума, онима који су вољни да преиспитују себе и своје ставове, оним мислећим људима који су спремни да сазнају “како је другом у његовој кожи“ и размисле како би њима било у њиховој кожи.

У име институције Повереника за заштиту равноправности желим на изразим велику захвалност нашим „живим књигама“ – онима који су било довољно храбри да искрено испричају своју причу, да сведоче о својим искуствима. Они су ти који, упркос сопственим негативним искуствима, верују да Србија може бити отворено и толерантно друштво које поштује „другост“ и различитост.

И сви ми у институцији Повереника за заштиту равноправности уверени смо да је то могуће и зато са великим задовољством учествујемо у овом пројекту.

Свим читаоцима живих књига и свим живим књигама желим пријатне сусрете и разговоре и унапред им захваљујем на сваком минуту времена које ће провести заједно у потрази за оним што их као људе спаја.“

Print Friendly, PDF & Email
back to top