Саопштење поводом Светског дана борбе против ХИВ/АИДС-а

Поводом Светског дана борбе против АИДС-а, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истиче да је свакодневни живот особа са ХИВ-ом и АИДС-ом у највећем броју случајева под теретом стигме и суочавања са дискриминацијом у свим областима живота, од образовања и запошљавања, до здравствене и социјалне заштите. Неразумевање и непознавање болести и одбијање контаката, терају их да крију своје здравствено стање, а страх од дискриминације и одбацивања средине, доводи до њихове самоизолације.

Повереница подсећа да сви доступни резултати истраживања јавног мњења показују да је према овоj маргинализованој групи велика социјална дистанца и да их већина грађана и грађанки неће за пријатеље и не жели на послу.

Такође, поједини здравствени радници и раднице, због својих предрасуда, дискриминишу особе које живе са ХИВ-ом и АИДС-ом приликом пружања медицинске помоћи, због чега треба радити на едукацији запослених у здравству. Услуге здравствене заштите и лечење се морају пружати свима, без дискриминације и под истим условима.

Све ово говори да је потребно информисати и образовати најширу јавност, како би се смањила стигматизација и нетрпељивост према особама које живе са ХИВ-ом, зато што се у корену таквог дискриминаторног односа најчешће налази незнање, закључује повереница Јанковић.

brankica jankovic opsta
Print Friendly, PDF & Email
back to top