Права жена и девојчица са инвалидитетом

Жене са инвалидитетом су вишеструко дискриминисане, сиромашније и више незапослене од мушкараца са инвалидитетом и често невидљиве у јавном животу, изјавила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на скупу „Права жена и девојчица са инвалидитетом“ поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом.

Отварајући скуп, повереница Јанковић је истакла да се жене са инвалидитетом суочавају са баријерама у остваривању својих права и да су често жртве физичког  и свих других врста насиља. Женама са инвалидитетом дуго су оспоравана права на брак, на сексуалност, материнство, управо због стереотипа да нису у стању да испуне „традиционалну улогу жене“, истакла је повереница.

Дискриминација на основу инвалидитета је трећи најчешћи основ за притужбе, институцији Повереника за заштиту равноправности је упућено 390 притужби због дискриминације на основу инвалидитета, од чега је мање од трећине било због дискриминације жена са инвалидитетом, објаснила је повереница. Она је указала на праксу која показује да мушкарци са инвалидитетом знатно чешће подносе притужбе, и  истакла да је неопходно да се жене за инвалидитетом оснаже и охрабре да се обраћају и траже заштиту од дискриминације.

Због свега овога, Повереница је у сарадњи са партнерима, Агенцијом УН за родну равноправност и оснаживање жена (UN WOMEN) и Високим комесаријатом УН за људска права у Србији организовала скуп уочи Међународног дана особа са инвалидитетом, како би указала на положај жена и девојчица са инвалидитетом, али и на механизме за унапређење њиховог положаја, и начине пре свега на смањење дискриминације.

Помоћница Повереница Косана Бекер посебно је представила Општи коментар број 3 на члан 6 Конвенције о правима особа са инвалидитетом УН који се односи на девојчице и жене са инвалидитетом. У складу са тим, све државе потписнице, поред осталог, имају обавезу да поштују, штите и омогућавају остваривање права жена са инвалидитетом, спречавају вишеструку дискриминацију и обезбеде адекватну заштиту.

На скупу су говорили и шефица Канцеларије УН за родну равноправност и оснаживање жена у Србији UN WOMEN Милана Рикановић, саветник сталног координатора УН у Србији Клод Кан Иванка Јовановић из Националне организације особа са инвалидитетом Србије, Гордана Рајков из Центра за самостални живот особа са инвалидитетом, Биљана Јањић из  Иницијативе за права особа са инвалидитетом (MDRI) и други.

kisobrani osi
Print Friendly, PDF & Email
back to top