Почетак пројекта Јачање политичког учешћа особа са инвалидитетом у Србији

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић говорила је у скупштини Србије на свечаном обележавању почетка пројекта „Јачање политичког учешћа особа са инвалидитетом у Србији“.

Повереница Јанковић рекла је да пружа пуну подршку пројекту, напомињући да је инвалидитет као основ за дискриминацију, четврти по реду у предметима током 2015. године, али да број поднетих притужби не одговора стварном положају особа са инвалидитетом.

Oна је навела да је у протеклих 15 година направљен помак, да је урађен добар законодавни и стратешки оквир који пружа основ за добру заштиту особа са инвалидитетом.

Према њеним речима, највеће препреке на које особе са инвалидитетом наилазе у образовању, запошљавању, остваривању услуга и приступачности објеката и површина.

Повереница Јанковић је све присутне још једном подсетила да у парламенту нема ниједног представника нити представнице особа са инвалидитетом.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић најавила је да ће у парламенту бити оформљена радна група у којој ће бити представници свих парламентарних странака, а који ће разматрати све захтеве и потребе особа са инвалидитетом како би се оне унапредиле.

Амбасадор САД Мајкл Кирби рекао је да ће пројекат, који финансијски подржава америчка Агенција за међународни развој – УСАИД, помоћи особама са инвалидитетом и унапредити саму Србију. Он је навео да укључивање у друштвени и политички живот тих особа само може да допринесе бољем животу и читавој држави.

Координаторка пројекта и председница Центра за самосталан живот инвалида Србије Гордана Рајков рекла је да се политика увек бави особама са инвалидитетом, без обзира да ли они у њој учествују или не, јер политичари доносе одлуке које директно утичу на њихов живот.

Пројекат ће трајати 18 месеци, а за то време треба да се ојача политичка партиципација особа са инвалидитетом у Србији.

Print Friendly, PDF & Email
back to top