САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ CBETСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ АИДС/ХИВ

Поводом 1. децембра, Светског дана борбе против АИДС-а, повереница подсећа да се особе које живем са ХИВ/АИДС-ом и даље суочавају са дискриминацијом, стигматизацијом и социјалном дистанцом, и да је потребно даље предузимати мере како би се припадницима ове рањиве друштвене групе омогућио достојанствен живот.

Повереница такође саопштава да је поднела иницијативу Министарству правде, у којој се, указује да је потребно размотрити измене Кривичног законика, између осталог, и у погледу кривичног дела Преношење инфекције ХИВ вирусом.

Наиме, ово кривично дело унето је у Кривични законик у тренутку када је било условљено непознаницама у вези са овим вирусом. Међутим, имајући у виду развој медицинске науке и иновативне терапије, поставља се питање сврхе даљег издвајања преношења само ове заразне болести у посебно кривично дело.

Због тога је потребно размотрити измене Кривичног законика тако да се не издваја преношење само ХИВ-а као посебног кривичног дела, односно да се измени на начин који није стигматизујући само за људе који живе са ХИВ-ом, закључује Јанковић.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top