Састанак поверенице са Комесаром за људска права Савета Европе

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић разговарала је са Комесаром за људска права Савета Европе Нилсом Муижнијексом о стању у области поштовања људских права и унапређења равноправности.

Теме разговора биле су улога и надлежности независних институција у заштити људских права, као и планиране активности усмерене на побољшање положаја најосетљивијих друштвених група. Повереница и комесар сагласили су се да је инклузија ромске деце и деце са инвалидитетом у образовни систем велики изазов за друштво, те је неопходно уложити додатне напоре за превазилажење баријера, а један од начина је и обезбеђивање персоналних асистената деци којој је то неопходно.

Повереница Јанковић представила је комесару  Муижнијексу рад Повереника за заштиту равноправности у домену поступања по притужбама, покретања стратешких парница, препорука мера за остваривање равноправности и упозорења за јавност и упознала га са најважнијим плановима институције за предстојећи период.

Комесар Муижнијекс је изразио пуну подршку институцији Повереника за заштиту равноправности како би се дискриминације што ефикасније сузбијала, а сви грађани и грађанке уживали једнака права.

Састанку су присуствовали и заменик директора Комесара за људска права Савета Европе Озгур Дерман, заменица шефа мисије Савета Европе Ирина Сахакијан Ветер, саветница Комесара за људска права Савета Европе Ерлиха Бичакчић и помоћница поверенице за заштиту равноправности Мирјана Кецман.

Print Friendly, PDF & Email
back to top