САСТАНАК ПОВЕРЕНИЦЕ И ГЕНЕРАЛНЕ СЕКРЕТАРКЕ ОЕБС-А

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић састала се са генералном секретарком Организације за европску безбедност и сарадњу Хелгом Шмит са којом је разговарала о значају равноправности као темељу сваког демократског друштва. Посебно је било речи о родној равноправности у области безбедности са акцентом на људску димензију и о улози жена у актуелној здравственој ситуацији изазване пандемијом.

Јанковић је истакла важност подршке ОЕБС-а и нагласила активности које институција предузима на пољу заштите и унапређења равноправности, међу којима је регионална сарадња тела за равноправност Југоисточне Европе, затим бројне обуке и семинари са полицијским службеницима, судијама, новинарима, као и Годишња медијска награда за толеранцију коју заједнички додељују повереница и ОЕБС.

Генерална секретарка Шмит је пружила пуну подршку даљем раду повереници и истакла веома добру сарадњу са институцијом која даје велики допринос даљој изградњи друштва заснованог на поштовању људских права и принципа једнакости.

Јанковић и Шмит су се сагласиле и да је потребно наставити интензивно укључивање питања родне равноправности у  све сегменте друштвеног живота и оснаживање жена у свим областима.

Print Friendly, PDF & Email
back to top