САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честита свим припадницима и припадницама ЛГБТ популације Међународни дан поноса, напомињући да је овај дан прилика да се широј јавности скрене пажња на потребу даљег унапређења њиховог положаја. Она је истакла да законом пре свега треба уредити низ преосталих питања у вези са променом пола и регулисањем истополних партнерстава, као и да се мора наставити са сензибилизацијом запослених у државним органима и здравству за рад са ЛГБТ особама.

Повереница је указала да у нашем друштву и даље постоје социјална дистанца, говор мржње, увредљиви, понижавајући, па чак и насилни однос према ЛГБТ особама,  што обесхрабрује појединце да се обрате институцијама за заштиту.  То потврђују и подаци Повереника за заштиту равноправности који показују да притужбе због дискриминације по основу сексуалне оријентације и даље у највећој мери подносе организације које се баве заштитом права ЛГБТ особа.

Наглашавајући да основна људска права не смеју да буду никоме ускраћена, повереница Јанковић је истиче да је потребно да сви надлежни континуирано предузимају мере и адекватно реагују на кршења права,  како би ЛГБТ особама било омогућено да воде достојанствен живот, равноправни са свим грађанима и грађанкама Србије.

Повереница и запослени у Поверенику за заштиту равноправности учествоваће у суботу у шетњи Парада Поноса Србије, чиме ће и симболично пружити подршку припадницима и припадницама ЛГБТ заједнице.

Print Friendly, PDF & Email
back to top