Састанак поверенице и високог комесара ОЕБС-а Абдрахманова

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић састала се са високим комесаром ОЕБС за националне мањине, Кајратом Абдрахмановим. Повереница и високи комесар разговарали су о антидискриминационом правном оквиру, дискриминацији по основу националне припадности и могућностима за унапређење равноправности националних мањина.

Јанковић је истакла да, када је у питању национална припадност, притужбе најчешће подносе Роми, а у знатно мањем броју припадници бошњачке, хрватске, албанске и других националих мањина. Она је рекла да Повереник учествује у бројним пројектима, организује едукативне програме, истраживања и друге активности у циљу унапређења положаја националних мањина. Такође, повереница је навела добру сарадњу са националним саветима националних мањина, министарствима, представницима локалне самоуправе и организацијама цивилног друштва. Јанковић је посебно истакла рад канцеларије Повереника за заштиту равноправности у Новом Пазару која омогућава становницима овог дела земље лакши приступ институцији. Поред тога, повереница је истакла да је регионална сарадња од изузетног значаја и нагласила посвећеност Повереника мрежи институција из региона које се баве заштитом равноправности, која је формирана 2015. године у Београду.

Високи комесар Абдрахманов је веома позитивно оценио нормативни оквир Србије у области заштите и остваривања права националних мањина, као и степен имплементације прописа. Он је пружио подршку раду институције и истакао значај успешне вишегодишње сарадње ОЕБС-а и Повереника за заштиту равноправности, посебно у области медија, борбе против говора мржње и сузбијања других облика дискриминације.  Абдрахманов и Јанковић су се сагласили да је Годишња медијска награда за толеранцију, коју већ осму годину за редом заједнички додељују Повереник за заштиту равноправности и Мисија ОЕБС у Србији, пример промоције толеранције и поштовања различитости.

Print Friendly, PDF & Email
back to top