Sastanak poverenice i visokog komesara OEBS-a Abdrahmanova

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković sastala se sa visokim komesarom OEBS za nacionalne manjine, Kajratom Abdrahmanovim. Poverenica i visoki komesar razgovarali su o antidiskriminacionom pravnom okviru, diskriminaciji po osnovu nacionalne pripadnosti i mogućnostima za unapređenje ravnopravnosti nacionalnih manjina.

Janković je istakla da, kada je u pitanju nacionalna pripadnost, pritužbe najčešće podnose Romi, a u znatno manjem broju pripadnici bošnjačke, hrvatske, albanske i drugih nacionalih manjina. Ona je rekla da Poverenik učestvuje u brojnim projektima, organizuje edukativne programe, istraživanja i druge aktivnosti u cilju unapređenja položaja nacionalnih manjina. Takođe, poverenica je navela dobru saradnju sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina, ministarstvima, predstavnicima lokalne samouprave i organizacijama civilnog društva. Janković je posebno istakla rad kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti u Novom Pazaru koja omogućava stanovnicima ovog dela zemlje lakši pristup instituciji. Pored toga, poverenica je istakla da je regionalna saradnja od izuzetnog značaja i naglasila posvećenost Poverenika mreži institucija iz regiona koje se bave zaštitom ravnopravnosti, koja je formirana 2015. godine u Beogradu.

Visoki komesar Abdrahmanov je veoma pozitivno ocenio normativni okvir Srbije u oblasti zaštite i ostvarivanja prava nacionalnih manjina, kao i stepen implementacije propisa. On je pružio podršku radu institucije i istakao značaj uspešne višegodišnje saradnje OEBS-a i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, posebno u oblasti medija, borbe protiv govora mržnje i suzbijanja drugih oblika diskriminacije.  Abdrahmanov i Janković su se saglasili da je Godišnja medijska nagrada za toleranciju, koju već osmu godinu za redom zajednički dodeljuju Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Misija OEBS u Srbiji, primer promocije tolerancije i poštovanja različitosti.

Print Friendly, PDF & Email
back to top