Kонференцијa „Жене, мир, безбедност: Планско (не)деловање – трећа срећа“

Жене треба да буду више укључене у процес креирања и спровођења политика у сектору безбедности, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на конференцији „Жене, мир, безбедност: Планско (не)деловање – трећа срећа“ коју је  организовао Повереник за заштиту равноправности, уз подршку Мисије ОЕБС у Србији, а на којој су представљени кључни налази Извештаја о мониторингу примене другог Националног акционог плана (НАП) за примену Резолуције 1325 СБ УН.

Повереница је истакла да преглед достављених активности показује спорију динамику имплементације другог НАП-а у односу на први, као и да локалне самоуправе нису биле спремне за преузимање одговорности која им је поверена у његовом спровођењу. Најкомплетнији извештај о спроведеним активностима доставила нам је БИА,  највећи пораст броја жена на управљачким позицијама остварио је МУП Србије – 18%, док је у Министарству одбране и Војсци Србије забележен стагнантан раст на свим нивоима, оценила је повереница наводећи да охрабрује то што постоји повећано интересовање девојака за упис у образовне институције Министарства одбране. Извештај показује и да је значајнија уравнотеженост заступљености жена евидентирана у Министарству спољних послова – 49% и Управи царина-42%.

Следећи план може бити од пресудног значаја за имплементацију принципа садржаних у Резолуцији 1325 СБ УН, рекла је  Јанковић наводећи  да  локалне самоуправе у својим извештајима често наводе да су највећи број активности на тему безбедности у заједници спроводили са полицијом, што говори да МУП има највише капацитета да усмерава активности на локалном нивоу и допринесе локализацији трећег НАП-а.

Повереница Јанковић рекла је да је примарни циљ институције Повереника да допринесе сагледавању стања и у овој области, уочи потенцијалне изазове у остваривању равноправности и даје препоруке, у складу са својим надлежностима, за ефикасније уродњавање јавних политика на централном и локалном нивоу.

На  конференцији  су се обратили шеф Мисије ОЕБС у Србији Јан Брату, министарка правде Маја Поповић, помоћник директора полиције Драган Васиљевић, а одржана је и панел дискусија у којој су учествовали: Александра Ћирић- председница општине Рума, Наталија Томић – чланица УО Мреже жена у полицији, потпуковник Марко Маријановић из Центра за Мировне операције, и Филип Стојановић из Центра за истраживање јавних политика.

Print Friendly, PDF & Email
back to top