САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ДЕТЕТА

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честита деци у Србији Светски дан детета, али подсећа јавност да су многи међу њима још увек изложени различитим облицима насиља, од вршњачког до дигиталног, као и да се суочавају са дискриминацијом и искључивањем, што се пре свега односи  на децу са физичким инвалидитетом и сметњама у развоју.

„Због тога желим да скренем посебну пажњу на важну улогу локалних самоуправа у обезбеђивању додатне подршке пратилаца деци и ученицима са сметњама у развоју, на коју имају права по закону. У том смислу, Повереник за заштиту равноправности упутио је препоруку министарствима просвете, рада и здравља, ради измене и допуне правилника који се односи на ангажовање пратиоца за личну помоћ детету, како би се отклониле све недоумице у вези са овим видом додатне подршке“, истиче повереница Јанковић.

Имајући у виду и даље присутне проблеме када је реч о остваривању права на образовање деце и младих из осетљивих група, Повереник у оквиру сарадње са УНИЦЕФ-ом, ради са фокус групама за препознавање и реаговање на дискриминацију, у којима учествују родитељи, наставници и ученици, ради израде приручника за препознавање дискриминације у школама намењених запосленима у образовним установама, ученицима и родитељима. Такође, у току је креирање и нове платформе за деловање Панела младих поверенице Истеривачи дискриминације.

Све ове активности усмерене су ка успостављању адекватнијих процедура и спречавању дискриминације у образовним установама, закључује повереница.

Print Friendly, PDF & Email
back to top