САОПШТЕЊЕ поводом састава делегација Србије у међународним организацијама

Најмање две жене у српској делегацији пред Саветом Европе – упозорава Повереница за заштиту равноправности

Повереница за заштиту равноправности, др Невена Петрушић, упутила је поводом примедбе Савета Европе на састав делегације Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе и коментара политичара у домаћим медијима, препоруку Председници Парламента, Славици Ђукић-Дејановић, о законским обавезама везаним за састав наших делегација у међународним организацијама и институцијама.
Повереница у препоруци подсећа посланике и посланице да је, независно од, како се истиче, новог правила које је увео Савет Европе, у Србији од 2009. године на снази Закон о равноправности полова. У члану 38. овог Закона изричито је одређено да „приликом избора или именовања делегација које представљају Републику Србију, састав делегација обавезно мора да чини најмање 30% лица мање заступљеног пола.“ Дакле, поштујући домаћи закон, а то је приоритет, у седмочланој делегацији требало би да се нађу најмање две жене.
Будући да је у коментарима политичара у медијима најављено да ће до наредног заседања Парламентарне скупштине Савета Европе у нашу делегацију ући и једна жена, Повереница упозорава да бисмо тако задовољили стандард Савета Европе, али бисмо прекршили сопствени закон. Др Невена Петрушић подсећа и да је Закон о равноправности полова усвојио данашњи сазив српског Парламента и да је једино прихватљиво да сопствени закон поштује.
Ова препорука је део законске дужности поверенице за заштиту равноправности да делује превентивно и у њеном образложењу, поред анализе домаће и европске регулативе на овом пољу, дате су и детаљне смернице за примену законских прописа приликом формирања делегација које ће нас представљати у међународним организацијама и институцијама.

 

ПОВЕРЕНИЦА ЗА ЗАШТИТУ РАВНОПРАВНОСТИ
др Невена Петрушић

 


microsoft-word-icon САОПШТЕЊЕ поводом састава делегација Србије у међународним организацијама Преузми


Print Friendly, PDF & Email
back to top