Саопштење поводом посете поверенице Хрватској и БиХ

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић боравила је у регионалној посети институцијама Босне и Херцеговине и Хрватске надлежним за заштиту од дискриминације и унапређење равноправности, у организацији Мисије ОЕБС-а у Србији. Након посета Загребу и Бањалуци, договорено је интензивирање сарадње, а изражена је потреба и постигнута сагласност о одржавању годишњих регионалних тематских форума.

Током састанка поверенице Јанковић и омбудсмана БиХ Љубинка Митровића, било је речи о интензивирању сарадње кроз размену искустава, организовању заједничких скупова у циљу промовисања толеранције, као и о поступку измене Закона о забрани дискриминације БИХ који је у току.

У наставку радне посете, повереница Јанковић у Загребу се састала са правобранитељицом за особе са инвалидитетом Анком Слоњшак и правобранитељицом за родну равноправност Вишњом Љубичић. Теме састанка односиле су се на побољшање положаја особа са инвалидитетом и унапређивање њиховог друштвеног статуса, као и на положај жена, у Хрватској и Србији. Повереница је разговарала и са заменицом пучке правобранитељице Теном Шимоновић Аинвалтер о распрострањености дискриминације у региону, као и изазовима и заштити мањинских, угрожених и маргинализованих група.

Print Friendly, PDF & Email
back to top