Саопштење поводом почетка изборне кампање

Сви политичари и политичарке, без обзира на међусобно супротстављене ставове и појачану реторику која је током предизборне кампање по правилу присутна, имају обавезу и одговорност да поштују Устав и Закон о забрани дискриминације којима је забрањен говор мржње, али и увредљиво, узнемиравајуће и понижавајуће поступање према појединцу или групи на основу било ког личног својства указала је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поводом предстојећих избора и истакла да не треба заборавити да се заједничи живот наставља и након што избори буду одржани.

Повереница позива све учеснике изборног процеса да воде рачуна да својим говором и понашањем у јавности, као и на друштвеним мрежама не доприносе подизању непотребних тензија, како општи наратив не би попримио обележја агресивне и у крајњем недопуштене реторике. За сваку осуду су појаве којима смо сведочили у претходном периоду од вређања, омаловажавања и претњи, лепљења плаката са дискриминаторним квалификацијама на рачун политичара и политичарки, етикетирања неистомишљеника, емитовања омаловажавајућих спотова на ТВ са националном фреквенцијом, злоупотребе вештачке интелигенције у сврху дискредитовања политичких неистомишљеника и напада на страначку имовину.

Аргументована критика је добра и пожељна, а сучељавање мишљења и дијалог доприносе постизању консензуса о кључним питањима важним за наше друштво и све грађане и грађанке. Изјаве којима се додатно подстичу предсрасуде и продубљује нетрпељивост и стигма према било којој рањивој и маргинализованој групи се не могу сматрати слободом говора и могу бити нарочито опасне и штетне уколико долазе од личности из политичког и јавног живота. Зато су изборне кампање, између осталог, добар тест колико је свако спреман да покаже зрелост и преузме личну одговорност за изговорену реч у јавном простору, нарочито у овако осетљивим актуелним околностима, појачаних тензија и бројних криза у свету, закључује повереница.

Print Friendly, PDF & Email
back to top