Сaoпштeњe пoвoдoм Meђунaрoднoг дaнa Рoмa

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, честита свим Ромима и Ромкињама у Србији њихов празник, Светски дан Рома, уз напомену да је ово прилика да се још једном укаже на проблеме са којима се припадници и припаднице ромске популације срећу у свакодневном животу.

Иако постоје извесни помаци, ромска национална мањина и даље је једна од најмаргинализованијих група изложенa дискриминацији, најчешће у области становања, запошљавања, здравствене заштите. У прилог томе говори и чињеница да се скоро свака друга притужба поднета Поверенику због дискриминације по основу националне припадности, односи управо на ромску популацију. Уз то, резултати последњег истраживања Повереника говоре да готово 40 одсто грађана и грађанки Србије виде Роме и Ромкиње као групу која је најчешће изложена дискриминацији у Србији.

Повереница Јанковић наглашава да је један од ефикасних начина за побољшање њиховог положаја, веће укључивање ромске деце у образовни систем. Тиме ће се дугоророчно обезбедити да Роми и Ромкиње у Србији буду равноправни чланови нашег друштва, а на свима нама је одговорност да допринесемо пуном поштовању људских права и обезбеђивању достојанственог живота нашим суграђанима и суграђанкама ромске популације, закључује повереница.

brankica j
Print Friendly, PDF & Email
back to top