САОПШТЕЊЕ поводом Међународног дана борбе против расизма

На Међународни дан борбе против расизма, повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић упозорава да је овај облик дискриминације у Србији и даље распрострањен. То потврђују расистички мотивисани напади, сегрегација, говор мржње и отворено и јавно изражавање нетрпељивост према Ромима, а последњих година и према азилантима из афричких и дугих земаља. Иако су овакви случајеви готово свакодневна појава, они се не процесуирају и не кажњавају, нити наилазе на ширу осуду јавности. И даље су раширене расне предрасуде према Ромима, они су и даље грађани другог реда, етничка дистанца према њима је и даље веома велика, а дискриминисани су у скоро свим областима, а посебно у запошљавању, образовању, здравственој заштити и становању.

Повереница ће наставити да користи сва своја овлашћења у сузбијању расне дискриминације и очекује да ће њене препоруке бити спровођене, а судски поступци које покреће против дискриминатора бити ефикаснији. Повереница подсећа да су у току прекршајни поступак због сегрегације ромске деце у једној основној школи и предшколској установи, где су ромска деца из расељених породица одвојена у посебна одељења која се налазе у посебној згради, као и поступак против ресторана брзе хране чији радник обезбеђења није дозволио деци ромске националности да уђу у ресторан са женом која је хтела да им купи храну.

Против расизма, ксенофобије и свих других облика дискриминације морамо се борити континуираном едукацијом, и то посебно младих људи. Расизам се не може ни на који начин оправдати, не може се толерисати као нешто што се догађа другом, и неће сам од себе нестати, већ сви морамо допринети његовом искорењивању.

 

ПОВЕРЕНИЦА ЗА ЗАШТИТУ РАВНОПРАВНОСТИ

др Невена Петрушић

 

 


microsoft-word-icon САОПШТЕЊЕ поводом Међународног дана борбе против расизма Преузми


Print Friendly, PDF & Email
back to top