САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ПОНОСА

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изјавила је поводом Међународног дана поноса да се и поред позитивних помака, припадници ЛГБТИ+ заједнице и даље суочавају са социјалном дистанцом, као и са разлитичим облицима насиља и дискриминације.

Континуирано треба радити на превазилажењу свих препрека које онемогућавају нашим ЛГБТИ+ суграђанима да буду равноправни чланови друштва. Одговорност је и на медијима, посебно јер се неадекватним извештавањем оснажују предрасуде и стереотипи, угрожава безбедност и нарушава достојанство и интегритет неке личности. Начин на који су поједини медији пренели вест о нестанку девојке из Ковиља, за оштру је осуду. Откривање трансродног идентитета особе, уз навођење старог имена и фотографије, недопустиво је и представља кршење Закона о забрани дискриминације, права на приватност и заштиту личних података, истиче Јанковић.

Као кључне проблеме у остваривању равноправности ЛГБТИ+ особа повереница наводи неправилну примену прописа приликом издавања докумената трансродним и трансполним особама која утиче на важне животне области, као и јавно изражавање хомофобних и дискриминаторних ставова којима се подстиче насиље према ЛГБТИ+ популацији.

Када је реч о притужбама поднетим Поверенику за заштиту равноправности због дискриминације на основу сексуалне оријентације, највише њих се у протеклој години односило на поступање органа јавне власти и област рада и запошљавања. Повереник је зато, између осталог, учестовао у изради Водича за примену антидискриминационих прописа у циљу унапређења положаја ЛГБТИ+ особа на тржишту рада у оквиру пројекта „Радимо заједно“ којим се промовише разноликост, једнакост и инклузија на радним местима.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top