САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Потреба за солидарношћу и ангажовањем институција у заштити и унапређењу права особа са инвалидитетом, дошли су до пуног изражаја током пандемије вируса COVID 19, наводи повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом. Тежак положај особа са инвалидитетом је додатно погоршан, будући да су поједине мере за ублажавање ширења вируса, као и општа ситуација коју је пандемија порузроковала, довеле до повећаног броја случајева дискриминације наших суграђана и суграђанки са инвалидитетом.

Већа изолација и искљученост, ограничен приступ здравственим и услугама социјалне заштите, недовољна могућност употребе савремених технологија у циљу адекватног информисања, образовања и комуникације, повећан ризик од насиља у породици, као и отежани услови боравка у установама социјалне заштите у којима бораве особе са инвалидитетом, само су неки од проблема који су, услед пандемије, снажно погодили ову осетљиву друштвену групу.

Јанковић је истакла да је Повереник за заштиту равноправности правовремено реаговао на новонасталу ситуацију, упутивши током током ванредног стања више препорука и иницијатива државним органима и институцијама. Међу њима је и иницијатива да се персоналним асистентима и неформалним неговатељима, особама са аутизмом и њиховим старатељима дозволи кретање током полицијског часа, да се запосленим особама са инвалидитетом омогући рад од куће, да програмима подршке на локалном нивоу буду обухваћене особе са инвалидитетом, као и препорука РТС-у да прилагоди информативни програм особама са оштећеним видом или слухом. Влада Републике Србије је прихватила већину препорука наше институције, а РТС и РТВ су своје информативне садржаје прилагодили особама са сензорним инвалидитетом.

Будући да дигитално окружење све више преузима значајну улогу у нашим животима, што је још више изражено у условима пандемије, од изузетне је важности да се особама са инвалидитетом омогући да буду активно укључене. Тим поводом, повереница Бранкица Јанковић говори на конфенцији „За живот без баријера“ посвећеној укључивању особа са инвалидитетом у дигитално друштво која се одржава 3. децембра.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top