Саопштење поводом дискриминације слепих и слабовидих особа у ГСП-у

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изражава забринутост због учесталих проблема са којима се суочава представница удружења слепих и слабовидих Србије „Бели штап“ Весна Несторовић због тога што се креће уз помоћ пса водича.

Повереница подсећа да је Скупштина Србије 20. марта ове године донела Закон о кретању уз помоћ пса водича у којем у члану 4. експлицитно пише да „особа која се креће уз помоћ пса водича има право на коришћење свих превозних средстава у јавном превозу, укључујући и задржавање на свим просторима који су предвиђени за путнике“. Право на кретање уз помоћ пса водича подразумева слободан приступ и кетање у јавном превозу, објектима и површинама у јавној употреби, у радном и другом простору.

Повереница Јанковић такође подсећа све надлежне у Граду Београду, као и представнике свих локалних самоуправа, а посебно ГСП Београд који је одговоран у конкретном случају, да су дужни да поштују закон како би се свим грађанима и грађанкама, без обзира на лично својство, омогућило поштовање основних људских права међу којима је и право на кретање и коришћење услуга јавног превоза.

Print Friendly, PDF & Email
back to top