“Živa biblioteka” u Smederevu

U subotu 6. jula u Smederevu, održana je još jedna „Živa biblioteka”, drugi put u okviru festivala Patosofiranje. „Živa biblioteka” je projekat koji sprovodi Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu u partnerstvu sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti i u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta.
Čitaoci su na Trgu Republike u Smederevu imali priliku da “čitaju” 25 “knjiga”, mnoge od njih prvi put. U „Živoj biblioteci” knjige su živi ljudi, birani iz marginalizovanih grupa prema kojima često vladaju predrasude. Ova jedinstvena metodologija pruža iskustvo neposrednog kontakta i razgovora sa onima koje u svakodnevnom životu možda ne bi imali priliku da upoznamo. Cilj projekta je borba protiv predrasuda i stereotipa koji su u korenu diskriminacije.
Živu biblioteku u Smederevu je organizovala nevladina organizacija PATOS. Na otvaranju, učesnicima i novinarima su se obratili Kosana Beker, pomoćnica poverenice, Mona Algajt, asistentkinja šefice misije Saveta Evrope u Beogradu i Miljan Guberinić direktor PATOS-a. Projekat je zabeležio veliki uspeh i stekao popularnost, posebno kod mladih.
Detaljnije informacije o projektu možete naći u našem kratkom filmu „Živa biblioteka u Srbiji – Ne ceni knjigu po koricama”, koji je snimljen na Sajmu knjiga u Beogradu.

Print Friendly, PDF & Email
back to top