Seminar za nove narodne poslanike

U organizaciji USAID projekta “Jačanja pravosuđa i kapaciteta skupštine Srbije” u parlamentu je održan seminar za nove narodne poslanike, na kome je predstavljeno pet nezavisnih tela: Zaštitnik građana, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Državna revizorska institucija i Agencija za borbu protiv korupcije.

Poverenica Nevena Petrušić objasnila je da rad ovog organa, specijalizovanog za sprečavanje i suzbijanje diskriminacije, ima dva polja delovanja: preventivno, kojime se podiže svest o ravnopravnosti, i reaktivno, kada se dogodi diskriminacija. Poverenica je istakla i da se broj pritužbi povećava iz godine u godinu, ali da to ne znači da u Srbiji ima više diskriminacije, već da građani i građanke ne žele da trpe nepravdu i prepoznaju Poverenika kao instituciju kojoj mogu da se obrate i zatraže zaštitu.

Zaštitnik građana Saša Janković, govorio je o značaju i specifičnostima Ombudsmana, navodeći podatak da se ovom organu obratilo više od 20.000 građana i građanki, dok je Poverenik Rodoljub Šabić ocenio da je Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja veoma kvalitetan i istakao važnu podršku medija. Direktor DRI Radoslav Sretenović bliže je objasnio nadležnosti i naglasio da je napravljena evidencija nepokretne imovine Republike Srbije, dok je Vladan Joksimović iz Agencije govorio o najavljenim izmenama Zakona. Prisutni poslanici i poslanice, interesovali su se za sprovođenje preporuka i mehanizmima za njihovo izvršenje, kao i načinima za njihovu proveru nakon određenog vremena.

Print Friendly, PDF & Email
back to top