Повереница подржала девојчице у ИКТ-у

На финалу такмичења „Ухвати идеју у дигиталном свету“ поводом Међународног дана девојчица у ИКТ-у, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је да је велики број девојчица данас заинтересован за информационе технологије и СТЕМ науке, али да се још увек недовољан проценат њих одлучује да се школује у овим областима.

Свакодневно треба да се боримо против родних улога и предрасуда о очекиваним занимањима за које се сматра да су прикладније за мушкарце или жене, истакла је повереница и додала да не смемо дозволити да пропустимо шансу које нам пружају дигиталне технологије и у којима девојчице могу и треба равноправно да учествују.

Она је нагласила да је подршка девојчицама у СТЕМ наукама један од механизама за остваривање пуне равноправности и да не смемо заборавити шта су све жене урадиле у претходном веку борећи се за истинску равноправност, између осталог и у области образовања.

Повереница је честитала свим девојчицама које су учествовале у такмичењу „Ухвати идеју у дигиталном свету“ које је организовало Удружење пословних жена Србије уз подршку Теленор фондације и истакла да кроз дигитални свет данас можемо све – па и боримо против дискриминације.

На скупу су, поред поверенице, говориле и председница владе Републике Србије Ана Брнабић, генерална директорка Теленор Србија Ингеборг Офстхус и председница Удружења пословних жена Сања Поповић Пантић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top