Poverenica o položaju žena u multinacionalnim kompanijama

Položaj žena u velikim kompanijama se poboljšava, sudeći prema istraživanjima i broju pritužbi, i ređe se krši pravo na ravnopravnost, što ne znači da je uvek tako, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na tribini o položaju žena u multinacionalnim kompanijama koju je u kompaniji “Filip Moris” organizovala Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata.

Poverenica je rekla da su češći slučajevi diskriminacije u malim preduzećima, gde postoji neadekvatan odnos zbog nerazumevanja poslodavca šta je posao radnika.

Ona je rekla da u multinacionalnim kompanijama leži moć da se ubrzaju promene, da mogu biti kreatori javnih politika kao i da na globalnom nivou mogu unapređivati ravnopravnost, te u tom smislu multinacionalne kompanije mogu iskoristiti prednost globalizacije.

Govoreći o ravnopravnosti, poverenica je naglasila da to nije, niti treba da bude žensko pitanje iako su žene češće izložene diskriminatornim i seksističkim izjavama. Jednaka prava za žene ne znači manje prava za muškarce, rekla je Janković.

Na tribini su učestvovale i predstavnica ASNS Ranka Savić i jedna od direktorki Filip Morisa Tatjana Jovanović.

Print Friendly, PDF & Email
back to top