Dobitnice Godišnje medijske nagrade Poverenika na studijskoj poseti Malti

Studijska poseta Malti, zemlji koja ove godine predsedava Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), organizovana je za dobitnice Godišnje medijske nagrade za toleranciju – prošlogodišnje prvonagrađene novinarke u kategorijama TV/radio, štampani i onlaj mediji, a koju je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti dodelio osmi put uz podršku Misije OEBS u Srbiji na Međunarodni dan tolerancije.

Prvonagrađene novinarke Sanja Ljubisavljević Bekić (RTS), Dejana Cvetković (Vreme), Teodora Ćurčić i Jovana Tomić (CINS) bile su u prilici da razmene znanja i iskustva sa svojim malteškim kolegama. Sa urednicima najstarijih dnevnih novina na Malti (Times of Malta) razgovaralo se o slobodnom i nezavisnom izveštavanju, dok je predsednik jedinog udruženja novinara Malte (Institute of Maltese Journalists) predstavio izazove sa kojima se suočavaju i planove ovog udruženja. Susret u Fondaciji Dafne Karuana Galicija (Daphne Caruana Galizia Foundation) bila je prilika da se pokrenu teme bezbednosti i zaštite novinara, kao i sve više globalno prisutan problem slap tužbi.

Autorke najboljih medijskih tekstova i priloga na temu borbe protiv diskriminacije, promovisanja ravnopravnosti i tolerancije sa konkursa iz 2023, imale su priliku da se upoznaju i sa radom malteške radiodifuzne agencije (Broadcasting Authority) i njihovog javnog servisa (Public Broadcasting Services Limited). Tokom petodnevne studijske posete, održani su sastanci sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova Malte, Poverenika za prava osoba sa invaliditetom (Commission for the Rights of Persons with Disability) i Nacionalnog poverenika za zaštitu ravnopravnosti (National Commissioner for the Promotion of Equality).

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti će i ove godine u junu raspisati konkurs za Godišnju medijsku nagradu na kome mogu učestvovati novinari i novinarke svih štampanih i elektronskih, lokalnih i nacionalnih medija registrovanih u Srbiji, sa ciljem da se podrži medijsko promovisanje vrednosti, kao što su ravnopravnost, tolerancija, suzbijanje predrasuda i stereotipa prema manjinskim, marginalizovanim i ugroženim grupama.

Print Friendly, PDF & Email
back to top