Добитнице Годишње медијске награде Повереника на студијској посети Малти

Студијска посета Малти, земљи која ове године председава Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), организована је за добитнице Годишње медијске награде за толеранцију – прошлогодишње првонаграђене новинарке у категоријама ТВ/радио, штампани и онлај медији, а коју је Повереник за заштиту равноправности доделио осми пут уз подршку Мисије ОЕБС у Србији на Међународни дан толеранције.

Првонаграђене новинарке Сања Љубисављевић Бекић (РТС), Дејана Цветковић (Време), Теодора Ћурчић и Јована Томић (ЦИНС) биле су у прилици да размене знања и искуства са својим малтешким колегама. Са уредницима најстаријих дневних новина на Малти (Times of Malta) разговарало се о слободном и независном извештавању, док је председник јединог удружења новинара Малте (Institute of Maltese Journalists) представио изазове са којима се суочавају и планове овог удружења. Сусрет у Фондацији Дафне Каруана Галиција (Daphne Caruana Galizia Foundation) bila je prilika da se pokrenu teme bezbednosti i zaštite novinara, kao i sve više globalno prisutan problem slap tužbi.

Ауторке најбољих медијских текстова и прилога на тему борбе против дискриминације, промовисања равноправности и толеранције са конкурса из 2023, имале су прилику да се упознају и са радом малтешке радиодифузне агенције (Broadcasting Authority) и њиховог јавног сервиса (Public Broadcasting Services Limited). Током петодневне студијске посете, одржани су састанци са представницима Министарства спољних послова Малте, Повереника за права особа са инвалидитетом (Commission for the Rights of Persons with Disability)и Националног повереника за заштиту равноправности (National Commissioner for the Promotion of Equality).

Повереник за заштиту равноправности ће и ове године у јуну расписати конкурс за Годишњу медијску награду на коме могу учествовати новинари и новинарке свих штампаних и електронских, локалних и националних медија регистрованих у Србији, са циљем да се подржи медијско промовисање вредности, као што су равноправност, толеранција, сузбијање предрасуда и стереотипа према мањинским, маргинализованим и угроженим групама.

Print Friendly, PDF & Email
back to top