Izložbe o lepoti starenja i međugeneracijskoj solidarnosti u Kući Đure Jakšića

Međugeneracijske veze je potrebno negovati, razvijati i unapređivati, jer stari nisu neki drugi ljudi, to smo mi, već sutra, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na svečanom otvaranju izložbi o lepoti starenja i međugeneracijskoj solidarnosti, u Kući Đure Jakšića, održanom povodom Međunarodnog dana starijih osoba. Postavljanje izložbe  fotografija „Lepota starenja“ i crteža učenika OŠ „Most razumevanja – Međugeneracijska solidarnost“ organizovalo je Udruženje građana „Snaga prijateljstva“ – Amity u partnerstvu sa Foto savezom Srbije i Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti.

Prijateljstva između pripadnika različitih generacija imaju posebno mesto i značaj u životima svakog od nas, istakla je Janković i dodala da bez međugeneracijske razmene nema ni dobrog, kvalitetnog života u zajednici. Način na koji tretiramo starost i starije ljude govori o nama kao društvu i vrednostima koje negujemo, koliko poštujemo princip  ravnopravnosti i jednakosti pred zakonom, a istovremeno i o tome u kakvom svetu želimo da živimo, rekla je poverenica.

Izloženi radovi prikazuju znanja i veštine starijih ljudi, njihove emocije, dostojanstvo i lepota starenja, rekla je predsednica Upravnog odbora Amity Nadežda Satarić i istakla da je ideja organizatora bila da se doprinese sagledavanju pozitivnih aspekata trećeg životnog doba, povećanju međugeneracijske saradnje i solidarnosti, kao i smanjenju predrasuda prema najstarijoj populaciji.

Na otvaranju izložbi je govorio i Vojislav Luković, sekretar Foto saveza Srbije, a u svečanom programu učestvovali su: pevačke grupe Dečijeg hora RTS-a i HHU Hleb života, učenici OŠ iz Beograda sa nagrađenim radovima na Konkursu Most razumevanja i udruženje Beogradski starišani i mališani.

Izložba će biti otvorena do nedelje 6. oktobra 2024. godine, svakoga dana od 11 do 21 časova u Kući Đure jakšića u Skadarliji.

Print Friendly, PDF & Email
back to top