Poverenica Janković na konferenciji u Tirani: Zajednička borba za rodnu ravnopravnost 30 godina nakon Pekinga

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković   učestvovala je na međunarodnoj konferenciji u Tirani, koju je organizovala Regionalna kancelarija UN Women za Evropu i Centralnu Aziju pod nazivom „Efikasni institucionalni mehanizmi za unapređenje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena: crtanje budućnosti 30 godina nakon Pekinga“. Cilj konferencije bio je unapređenje globalne saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti, razmena iskustava i dobrih praksi, kao i zajedničko kreiranje strategija koje će unaprediti položaj žena u različitim aspektima društva.

Poverenica je govorila  o  uspešnoj  regionalne saradnje tela za ravnopravnost u Jugoistočnoj Evropi, koju je  formalizovana pre 8 godina u Beogradu i da kao primer dobre prakse navela razmenu stručnjaka između srpske i albanske institucije za ravnopravnost. Takođe je  govorila o značaju institucionalne zaštite od diskriminacije i važnosti partnerstava sa civilnim društvom, akademskim i biznis sektorom, medijima i kreatorima politika za ostvarivanje ciljeva Pekinške deklaracije.

Konferencija je bila prilika da se dodatno osnaži međunarodna saradnja u oblasti rodne ravnopravnosti, kroz razmenu dobrih praksi i zajedničko kreiranje strategija koje će unaprediti položaj žena u svim sferama društva. Pekinška deklaracija, koja već 30 godina postavlja standarde za prava žena, bila je centralna tačka diskusije, a potvrđena je posvećenost njenoj implementaciji i daljem napretku u borbi za ravnopravnost.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top